Italiensk mat - mammas mat
I Italien sägs det att mammas mat alltid är den godaste. Vi på Italienspecialisten har vår egen italienska matmamma. Hon heter Marialisa Stroppa, och bor med man och barn i en liten by i Marche. De här recepten kommer direkt från Marialisas köksbord till ditt eget. Buon appetito!

 

Siffran inom parantes syftar på antal i respektive kategori.

Fritextsökning

 

Italiensk mat - vad betyder antipasto?

När du får menyn på en italiensk restaurang är den i regel indelad i antipasti, primi, secondi, contorni och dolci. Om pizza finns brukar den få en egen sida i menyn.
Om man inte känner att man orkar en brakmåltid varenda gång man sätter sig till bords fungerar det bra att till exempel beställa en antipasto och en primo eller secondo. är det en enklare lunchrestuarang kan det vara ok att bara ta in en rätt, men vill man ta seden dit man kommer är det nästan en regel att ta in minst två rätter. Nedan följer förklaringar till de olika begreppen:

Antipasti (förrätter): Antipasti är förrätter. Det kan vara olika typer av bruschette eller crostini, oliver, frittate (italienska omeletter).

Primi: En primo är den första varma rätten som serveras under en klassisk italiensk måltid (antipasto, primo, secondo och dolce). Under den här kategorin hittar man framför allt pasta, men även risrätter och polenta.

Secondi (andra rätter): En secondo är precis som det låter, den andra rätten som serveras under den klassiska italienska måltiden. En secondo består vanligen av kött, fisk, skaldjur eller fågel. även äggrätter kan räknas som secondo.

Contorni (tillbehör): Contorni återfinns nästan alltid på menyn och här hittar man de tillbehör som serveras till secondon. Under kategorin hamnar bland annat grönsaksrätter, bönrätter, och sallader.

Dolci (dessert): En dolce är som namnet antyder något ljuvt. Under den här kategorin hittar vi efterrätter. En god italiensk måltid rundas självklart av med en smaskig efterrätt.

Pasta alla pecorara (fåraherdens pasta)

italiensk fåraherdens pasta

I den här enkla men delikata rätten spelar råvarorna en viktig roll. Färsk salsiccia kan man få tag på i en saluhall, italiensk delikatessbutik eller välsorterad livsmedelsaffär. Pecorinon ska i det här fallet vara en lagrad hård variant, till exempel pecorino romano, som har den rätta sältan.
 

   läs mer »

Tiramisù

italiensk tiramisù

Utan tvekan den mest välkända italienska desserten. Intensiteten i kaffesmaken tillsammans med den milda mascarponen och doften av savoiardikexen möts i en delikat och vacker efterrätt.

   läs mer »

Aubergin med vitlök, rosmarin och vitt vin

italiensk semifreddo kaffe

Denna grönsaksrätt är utsökt, enkel att göra och passar utmärkt tillsammans med kött eller kyckling.

 

   läs mer »

Fettuccine med zucchini

italiensk fettuccine med zucchini

God och enkel vegetarisk pastarätt.  läs mer »

Bresaola med parmesan och rucola

italiensk Bresaola med parmesan och rucola

Superenkel, mycket vanlig italiensk förrätt som de flesta tycker om.  läs mer »

Semifreddo al caffè

italiensk semifreddo kaffe

En klassisk somrig italiensk efterrätt, som görs med espressokaffe. Detta förstärks ytterligare av pulverkaffe (typ Nescafe).  läs mer »

Pollo alla cacciatora (recept från Marche)

italiensk kycklyng cacciatora

Ett enkelt kycklingrecept, som garanterat blir en favorit därhemma.  läs mer »

Spaghetti ajo, ojo e peperoncino

italiensk Spaghetti ajo, ojo e peperoncino

Vitlök och cayennepeppar är två grundstenar i det italienska köket. Och faktum är att man kan skapa storverk enbart med dessa kryddor, lite spaghetti och en fin olivolja. Riv lite parmesan över om du råkar ha det i kylen.  läs mer »

Mozzarella fritta (friterad mozzarella)

italiensk mozzarelle fritte

Tilltugg som ofta serveras med något gott att dricka i baren. Mozzarellan blir lagom seg och mjuk innanför den knapriga friterade ytan. Håll dig till en olja i god kvalitet.  läs mer »

Prenumerera på innehåll