Konsultation vid köp av fastigheter i Italien

 

Konsultation vid köp av fastigheter i ItalienJag heter Alessandro Sampaoli och jag föddes 1978 i Marche i Italien.
2004 tog jag en magisterexamen i ekonomi vid universitetet i Perugia och sedan dess har jag drivit företag i Sverige med anknytning till Italien.

2011 tog jag magisterexamen i juridik vid universitet i Camerino.

Jag är medlem av Italiensk advokatsamfund (Consiglio dell'Ordine degli Avvocati) och arbetar jag som "avvocato" i Italien.
Sedan 2006 ägnar mig åt konsultuppdrag för privat- och företagskunder som behöver hjälp med sina affärer i Italien. Det kan till exempel röra sig om att man vill öppna en verksamhet eller att köpa en fastighet i landet men inte vet hur man ska gå till väga.

Många av svårigheterna man stöter på som utländsk investerare i Italien gäller språkförbistringar, lagar och den italienska byråkratin, men också något vi helt enkelt kan kalla "det italienska sättet att göra". Allt detta leder till tveksamheter i besluten om att investera. Man vill, med rätta, spara tid och pengar.
Tyvärr är det ganska svårt att skaffa sig en överblick bara genom att använda sig av Internet.
När det kommer till privatpersoner, som oftast har begränsade medel att röra sig med, ser jag ofta hur man tappar modet vid ett första möte med det italienska systemet. Man behärskar kanske inte språket, och man är så rädd för att bli lurad att man till slut bestämmer sig för att släppa drömmen om att investera i landet.Jag kan erbjuda assistans under hela köpeprocessen, eller bara under en viss del (till exempel vid kontraktsskrivningen).

I den första fasen letar vi tillsammans efter lämpliga objekt och en plats som lämpar sig för investering. Här kan man till exempel fundera över aspekter som huruvida det rör sig om ett sommarhus, om det är ett hus man vill hyra ut eller om man har ett konkret investeringssyfte. Vi går igenom omgivningarna och väger för- och nackdelar. Vi kommer tillsammans att besöka platserna och prata med ägare och eventuella mäklare. Jag hjälper också till i kontakterna med arkitekt om en sådan skulle behöva tillkallas.
Jag kommer att kontrollera att all dokumentation rörande fastigheten är i sin ordning, hjälpa till med prisförhandlingar, betalningsvillkor, förhandlingar med mäklare. Allt med målet att få er att spara så mycket som möjligt.
Ofta kan det vara nödvändigt att stanna några dagar på plats. Jag hjälper er att hitta ett bekvämt boende under vistelsen.

När huset är funnet och priset är bestämt kommer jag att finnas med under hela köpprocessen, och därmed hjälpa er med att öppna bankkonton och skaffa italienskt personnummer. Jag kommer givetvis också medverka vid kontraktsskrivningen hos notarien.
Oftast är köpprocessen uppdelad i två delar. Först betalar man en handpenning för huset eller lägenheten och skriver ett första kontrakt. Under den avslutande delen (som ofta sker någon månad senare) betalar man resterande del av det totala priset och skriver under det slutgiltiga kontraktet hos notarien. Jag kommer genom hela processen att hjälpa er med översättningar av alla dokument och förklara steg för steg hur affären går till.
Innan ni betalar och skriver under kontraktet ska ni ha fått en klar bild av exakt vad det är ni betalar för (skatter, tillkommande kostnader osv.).

I den sista fasen hjälper jag bland annat till med:
-Registrering vid kommunen för betalning av den årliga kommunala fastighetsskatten (ICI) och för den årliga sopskatten. -Eventuella försäkringar av fastigheten.
-Registrering och kontrakt för vatten, el, gas och telefon.
-Hjälp och kontakter vid eventuella renoveringsarbeten.

 

Konsultation för öppnandet av företag i Italien (för privatpersoner och företag)Om ni har ambitionen att köpa en fastighet i Italien för att starta en turistverksamhet, som till exempel B&B, country house, vingård eller liknande kan jag hjälpa till såväl med köp av fastiget som uppstart av företag (skatter, företagsregistrering, momsregistrering osv.).

 

 

Vi kan ordna ett möte i Italien eller i Sverige (Stockholm).

Det första email/samtalet om ditt juridiska ärende är absolut utan kostnad. 

Berätta gärna vad ditt ärende gäller.

 

Kontakta mig här >>>