Valle Aosta

regionen molise i Italien

Italiens minsting - kaxigast på skidåkning

Det är lätt gjort att börja rabbla siffror, höjder, längder, kilometer och snödensitet när man pratar om Aosta. Det här lilla hörnet längst upp i nordvästra Italien samlar flera av älsklingarna bland italienska skidorter inom sina gränser. Förutom en handfull storkändisar finns här drygt 5 000 mindre skidorter att upptäcka.
Vi börjar med Cervinia, som vilar på den solida vetskapen...  läs mer »

Molise

regionen molise i Italien

På upptäcktsfärd i det bortglömda Italien

Molise är utan tvekan den mest okända regionen i Italien, och smaken av upptäcktsfärd är ljuv. Molise har bara varit en självständig region sedan 1964. Innan dess var området en del av Abruzzo.
Ungefär halva Molise är bergigt. På gränsen till Kampanien ligger Matesemassivet som vid Monte Miletto når den imponerande höjden av 2050 meter.
Att entra bergsmassivet vid Passo di Vinchiaturo är en fin upplevelse...  läs mer »

Sardegna

regionen sardinien i Italien

Stillsamma fiskebyar möter karibiskt vatten, rosa granit och flödande champagne

Sardinien är, för att vara Medelhavets andra största ö, inte speciellt stort.
På 24 090 km2 ryms dock en mångfald som saknar motstycke. Landskapet är otroligt varierat, det sardiska språket skiljer sig från by till by och kontrasten mellan total översvämmande lyx och enkel landsbygdsmiljö, på gränsen till fattigdom, är omvälvande...  läs mer »

Sicilia

regionen sicilen i Italien

Triangeln på andra sidan sundet

Hängbron som ska överbrygga Messinasundet och förbinda det italienska fastlandet med Sicilien kommer att bli den längsta i världen. Den dryga timman det tar med färja från Reggio di Calabria idag, minskas ned till sex minuter med bil.
Sicilien omges av flera ögrupper: Eoliska öarna, Egadiska öarna och Pelagiska öarna är de största...  läs mer »

Calabria - Kalabrien

regionen kalabrien i Italien

Suggestiva skogar och gudomliga stränder

Större delen av Kalabrien (Calabria på italienska) täcks av Parco della Calabria. Området blev park redan 1968, och omfattar 17.000 hektar. Parken är uppdelad i tre delar. Längst norrut hittar vi Sila Grande och Sila Piccola, Calabriens högland. La Sila täcks av suggestiva, tätvuxna skogar som genomborras av ett nät av floder...  läs mer »

Basilicata

regionen basilicata i Italien

Italiens filmstjärna

Få vet något alls om Basilicata. Och snarare känner många till att det är ett av Italiens fattigste områden, än att flera filmer spelats in här och att kusten är lika dramatiskt vacker som Amalfikusten. Basilicata har begåvats kust mot två hav. I sydväst hittar vi Joniska havet och i sydöst skvalpar Tyrrenska havet....  läs mer »

Puglia

regionen apulien i Italien

Italiens vackraste färgpalett

Det är något ursprungligt och rent med Puglias färgnyanser. Det vita från husen, från mandelblommorna och vägarna och det blågröna från det ständigt närvarade havet. Det silvergröna från olivträden och den rödbruna jorden. Färger som fascinerar.
Puglia, eller Apulien som det kallas på svenska...  läs mer »

Campania

regionen kampanien i Italien

Mellan fashionabelt och pittoreskt

Om Campania vore en kvinna skulle hon vara avundsvärt vacker och samtidigt ha båda fötterna på jorden. Eller kanske skulle den här regionen kunna illustreras med flera personligheter: den temperamentsfulla Vesuvius, den gatusmarta Neapel, den väldressade Capri och den romantiska Amalfi...  läs mer »

Abruzzo

regionen abruzzo i Italien

Där tiden står still

Abruzzo fascinerar. Här befinner vi oss vid portarna till syditalien, eller mezzogiorno, som det ofta kallas på italienska. Skillnaden från den rika grannregionen Marche är påtaglig. I byarna i Abruzzos bergiga inland går de gamla kvinnorna svartklädda. Dialekten är ofta så lokal att den är omöjlig att förstå...  läs mer »

Lazio

regionen lazio i Italien

I skuggan av den eviga staden

Många missar Lazio. Kanske för att Rom ofta är målet för ett besök i regionen. Resten av Lazio ligger helt enkelt för nära.
Redan i huvudstadens omnejd har vi de intressanta Castelli Romani. Dessa fortifierade småstäder tillhörde under medeltiden olika romanska adelsfamiljer, ständigt i luven på varandra...  läs mer »

Umbria

regionen umbrien i Italien

Uppstickaren Umbrien

Umbrien har börjat låta allt mer bekant för oss svenskar. För när Toscana börjar svämma över av turister och priserna skjuter i höjden, då sneglar vi österut och undrar vad som döljer sig bakom de gröna toscanska kullarna. Och faktum är, att det vackra lantbrukslandskapet fortsätter även på den umbriska sidan. Många är vi som har läst bästsäljaren Under Toscanas sol av Frances Mayes...  läs mer »

Marche

regionen marche i Italien

Sssshhh, kan du bevara den här hemligheten?

Det finns en region som vi på Italienspecialisten känner lite bättre. Marche är för oss en mycket kär vän. Fler och fler hittar hit, och det är nästan med ett stick av svartsjuka som vi pionjärer betraktar dessa entusiastiska besökare. Men glädjen att få dela med sig av ett smultronställe är givetvis större.
Marche utgör en smal remsa av Italien, inklämt mellan Toscana och Umbrien i väst och Adriatiska havet i öst...  läs mer »

Toscana

regionen toscana i Italien

Italiens förebild

Toscana har blivit symbolen för allt gott med Italien och det vilar ett magiskt sken över själva ordet. Många delar drömmen om att besöka Toscana och de som redan gjort det, återvänder garanterat. För Toscana ger mersmak. Alla hittar sin favorit bland godsakerna, oavsett om det handlar om en speciell vingård, en doftande vandringsled eller en utesevering på en soldränkt piazza.
Fortfarande finns det delar av denna rika italienska region att upptäcka...  läs mer »

Emilia Romagna

regionen emilia romagna i Italien

Sagan om Ferrarin, parmaskinkan och den ändlösa stranden

Emilia Romagna är en stor region, som i sitt utfall från den ostliga adriatiska kusten nästan doppar tårna i Medelhavet. Regionen, vars utpräglat gästvänliga befolkning gör mycket av upplevelsen, bjuder på ett av Italiens bästa kök och många intressanta och särpräglade städer...  läs mer »

Veneto

regionen veneto i Italien

Bortom Venedig finns en skattkista

Ingen kan bestrida Venedigs plats som en av världens mest omhuldade och hyllade städer. En gång var denna unika stad på vattnet en Europas mest inflytelserika. Idag besöks den av turister från hela världen.
Men regionen Veneto är rik på upplevelser bortom kanalerna...  läs mer »

Friuli Venezia Giulia

regionen friuli i Italien

En saltstänkt hyllning till havet och konsten

Friulien, eller Friuli Venezia Giulia som det heter på italienska, eller har 130 km kust. Det låter kanske inte så mycket, men faktum är att här hittar vi ett par av Italiens finaste stränder, 23 marinor och 15 000 båtplatser. Ett flertal segeltävlingar äger rum i regionen varje år, speciellt känd är la Barcolana i mitten av oktober då cirka 2000 båtar gör upp om titeln...  läs mer »

Trentino Alto Adige

regionen trentino i Italien

Naturens eget gym

Trentino blev italienskt först efter första världskriget, och faktum är att regionen aldrig blivit helt italiensk i själen. Kulturen är en blandning av österrikiska sydtyrolens och den italienska.
Dolomiterna, som är de sydligaste italienska alperna, är Trentinos hjärta och stolthet. De är också Europas kanske vackraste bergskedja...  läs mer »

Lombardia

regionen lombardia i Italien

Sjöarnas rike

Lombardia, eller Lombardiet, är Italiens rikaste område, och med ca 9 miljoner invånare är det också landets mest tätbefolkade region. Runt Italiens ekonomiska nav, Milano, rör sig mekaniserat jordbruk, industrier och IT. Här hittar man den italienska börsen, och här produceras det mesta av italiensk media. Milano är också en av världens mest kända städer när det kommer till mode och design.
Men Lombardia börjar och slutar inte i Milano. Som besökare har man en hel värld att upptäcka bortom stadens intensiva puls.
Lago di Como, Comosjön...  läs mer »

Liguria

regionen ligurien i Italien

Den mondäna blomsterrivieran

I Ligurien hittar man ett antal Superstars bland de italienska turistattraktionerna. Blomsterrivieran är en naturlig fortsättning på franska rivieran och det mondäna glittret tar inte slut vid gränsen. Här hittar vi den vackra lilla staden Bordighera, som med sitt utmärkta läge mitt emellan Montecarlo och San Remo...  läs mer »

Piemonte

regionen Piedmont i Italien

Vin & tryffel i gourmandens paradis

Alla borde resa till Piemonte på hösten. Det milda klimatet, de starka färgerna i naturen, det djupröda vinet och den pikanta tryffeln. Smaken av höst är som bäst här. Och valmöjligeheterna vad det gäller destination är oändliga.
Vi har Monferrato, det höglänta territorium som under flera sekler var hertigdöme. Denna minst sagt stökiga och konfliktfulla epok har satt sin prägel på området vars medeltida borgar, slott och fortifierade byar...  läs mer »

Agriturismo Alba


Lägenheter i toscanska landsbygdshus 15 km från den fina kusten vid Castiglione della Pescaia i Maremma i södra Toscana. Området är perfekt för den som vill spela golf, med flera bra banor på kort avstånd från lägenheterna. Två av husen har pool...  läs mer »

Prenumerera på innehåll